Ο άνθρωπος είναι ένοχος για την κλιματική κρίση ή οι τεχνοκράτες που τόσα χρόνια προωθούσαν τη βρώμικη ανάπτυξη;

Διανύουμε ήδη την νέα εποχή με τις παλιές μεθόδους. Παλιές μεθόδους χειραγώγησης των πολιτών και της ελεύθερης τους βούλησης. Της συλλογικής βούλησης που πάντα χειραγωγούμενη μέσω της διαφήμισης μιας ανάγκης καταλήγει να χρηματοδοτεί τους κύκλους των δυναστών της και να αυτομαστιγώνεται εκ των υστέρων ως η ίδια υπεύθυνη για τις επιλογές που ποτέ δεν έκανε. 

Με αύξηση 7% στις συντάξεις και με πληθωρισμό στο 12% μπορούν να ζήσουν οι συνταξιούχοι;

Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε αύξηση 7% των συντάξεων που θα λάβει από το 2023 σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων. Το ποσό που θα ενσωματωθεί στις συντάξεις συγκεντρωτικά και κατά μέσο όρο θα είναι άλλη μια σύνταξη στο έτος. Παράλληλα θα δοθεί σε μερίδα συνταξιούχων ένα πρόσθετο επίδομα 250 ευρώ συν την αύξηση 7% και ένα μικρό ποσοστό θα δει την λεγόμενη 4η αύξηση του νόμου Βρούτση. Ο πινάκας που δημοσίευσε το υπουργείο για την αναλογία των συνταξιούχων που δικαιούνται τις αυξήσεις αυτές είναι ο παρακάτω.

Υδατοκαλλιέργειες | Μια διατροφή Φρανκενστάιν από τα εργαστήρια παραγωγής τροφής


Με αφορμή τις αρχαιρεσίες που έγιναν για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγώγων Υδατοκαλλιέργειας) στην Γενική Συνέλευση παρευρέθηκε και ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου. Στην ομιλία του υπογράμμισε τις προοπτικές που παρουσιάζονται στον κλάδο με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, καλώντας επί τις ουσίας τα μέλη της οργάνωσης να κάνουν χρήση τις δυνατότητες του νόμου.

Η μεσότητα της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κρίση εν αναμονή σημαντικών γεγονότων.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος για την αύξηση διαθέσιμων κάποιων στοχευμένων τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και κρατών. Αυτό συμβαίνει και λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, χωρίς όμως να κόβεται εκ νέου δανεικό χρήμα με τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή μέσω ρευστοποίησης κρατικών ομολόγων. Ο πληθωρισμός σε μια ήδη αναιμική παγκόσμια οικονομία ανεβαίνει λόγω της αυξημένης ρευστότητας. Και ρευστότητα θα πούμε την ταχύτητα μετακίνησης και συναλλαγών του χρήματος, και όχι το ταμειακό διαθέσιμο. Στην ουσία εμείς εδώ για τις ανάγκες του άρθρου θα χρησιμοποιήσουμε νέα ερμηνεία στον οικονομικό όρο ρευστότητα.

ΑΔΜΗΕ | Μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση που πουλήσαμε. Δεν θέλαμε τα κέρδη της;


Στα χρόνια των μνημονίων πολλά έχουν αλλάξει. Ένα από αυτά είναι και ο διαχωρισμός των δικτύων διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας από το κοινό σώμα της ΔΕΗ. Τα δίκτυα διανομής από το 2011 έχουν φύγει από τη διαχείριση της ΔΕΗ και έχουν περάσει υπό τη διαχείριση ενός άλλου φορέα, του Α.Δ.Μ.Η.Ε. ο όποιος συστάθηκε με το Νόμο 4001/2011. Γεγονός είναι ότι τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες και κατ' επέκτασιν πρέπει και ανήκουν σε αυτούς αλλά και να απολαμβάνουν ως κοινή ωφέλεια τις υπηρεσίες του μηχανισμού τον οποίον πλήρωσαν για να δημιουργηθεί.

Ποια είναι η φορολογία των καυσίμων σήμερα;

Το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας δεν έχει τέλος. Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα καμία ουσιαστική λύση, αλλά ούτε και σωστή πολιτική βούληση γι' αυτό. Άλλωστε, όπως θα αποδείξουμε, η πολιτική βούληση είναι αυτή που σε ένα μεγάλο βαθμό, μέσω νομοθετημάτων σπρώχνει τις τιμές προς την ανιούσα, χωρίς να αντιστρέφεται η κατάσταση όταν τελικά δεν επιτυγχάνονται οι οικονομικοί στόχοι αλλά ακολουθείται η ίδια συνταγή ξανά και ξανά.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της ''Κοινής Αγροτικής Πολιτικής'' και ποια τα αποτελέσματά της;


Η αγροτική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον ρυθμίζεται από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.). Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σύστημα διαχείρισης; Ουσιαστικά είναι η ανελαστικότητα της ζήτησης στην αγορά των αγροτικών προϊόντων. Σε μια εύκολα διαχειρίσιμη βιομηχανική παραγωγή, όταν δεν υπάρχει ζήτηση απλά χαμηλώνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μέχρι η ζήτηση να επαναφέρει τις τιμές στα επίπεδα που να αποδίδουν κέρδη στην επιχείρηση.

Ποιοι είναι οι λόγοι του κραχ του 1929; Το σήμερα μοιάζει στο τότε.


Το 1929 είχαμε τη σοβαρότερη οικονομική κρίση που με τα επακόλουθα της ανάγκασε την οικονομική επιστήμη να αναθεωρήσει τα θεωρήματά της, και αυτό έγινε με αρκετό αίμα ανθρώπων. Σε πρώτη φάση με το οικονομικό κραχ και σε δεύτερη και πιο μακροχρόνια εξέλιξη, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας μεταφερθούμε στο 1929 προκειμένου να βρούμε τους ενόχους της κρίσης αυτής, κάτι που ακόμη και σήμερα οι οικονομολόγοι αρνούνται να το κάνουν ορθά και ερμηνεύουν τα δεδομένα κρύβοντας το βραχυκυκλωμένο οικονομικό σύστημα που σύντομα θα ξανασκάσει ως μια κορεσμένη οικονομική φούσκα.

Τι όφελος έχουν οι πολίτες από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης;


Παράδοξα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζει η ελληνική οικονομία για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους που διανύουμε. Το μέγεθος αυτό κυμαίνεται κοντά στο 7,7%, πολύ υψηλό μέγεθος σε σχέση με τους αριθμούς που θεωρούσαμε ως φυσιολογικούς τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια αυτός ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στηρίζει τον προϋπολογισμό του κράτους που του δίνει αφενός την άνεση που χάθηκε πριν από δύο χρόνια με τα lockdown και το άσχημο επενδυτικό περιβάλλον ύφεσης και αφετέρου τον χρειάζεται για να στηρίξει τα μεγέθη του ίδιου του προϋπολογισμού που ως σενάρια είναι αισιόδοξα, όχι όμως για τους πολίτες.

Πως το επίσημο δουλεμπόριο νομιμοποιείται συνεχώς


ΦΕΚ Α’ 145/2022 - Νέα πνοή και ενέργεια μέσω της νομοθεσίας έρχεται να δώσει η διοίκηση της χώρας στην μετανάστευση, η οποία εντέχνως και κατά αντιστροφή νομικών όρων ονομάζει ως πρόσφυγες όσους ανταποκριθούν στο επίσημο πλέον κάλεσμα που τους γίνεται. Τον Ιούλιο είχαμε την αναθεώρηση του νόμου περί ασυνόδευτων ανηλίκων. Βέβαια, απορίας άξιο είναι πως ένα ασυνόδευτο ανήλικο καταφέρνει να φτάσει ως τα σύνορα μας την στιγμή που γνωρίζουμε ότι σε όλη την διαδρομή του από τις ανατολικές χώρες, απ' όπου προέρχονται συνήθως, οργιάζουν κυκλώματα που ασχολούνται με δουλεμπόριο κι άλλες αντιανθρώπινες δραστηριότητες, μέχρι και εμπόριο οργάνων...