Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΡΘΡΟ 165


Άρθρο 165

Στο άρθρο αυτό τυποποιείται το έγκληµα της δωροδοκίας εκλογέα, το οποίο επίσης µπορεί να σχετίζεται όχι µόνο µε τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και µε τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών καθώς και µε τα δηµοψηφίσµατα.

Στη διάταξη αυτή περιλαµβάνεται αρχικά η υπόσχεση ή παροχή οποιωνδήποτε µη οφειλόµενων ωφεληµάτων σε εκλογέα για να παραλείψει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα ή για να το ασκήσει µε ορισµένο τρόπο. Και στην περίπτωση αυτή, δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη η παροχή δώρων προκειµένου να ασκήσει ο εκλογέας το εκλογικό του δικαίωµα, αφού η άσκηση του δικαιώµατος είναι υποχρεωτική.

 Με τις ποινές της ενεργητικής δωροδοκίας τιµωρείται άλλωστε και ο ίδιος ο εκλογέας, ο οποίος, σχετικά µε κάποια από τις εκλογές ή τα δηµοψηφίσµατα, δέχεται παροχή ή υπόσχεση ωφεληµάτων που δεν δικαιούται ή απαιτεί τέτοια για να παραλείψει την ασκηση του εκλογικού του δικαιώµατος ή για να το ασκήσει µε ορισµένο τρόπο.

Το αξιόποινο διευρύνεται ωστόσο και µε την τυποποίηση επιπλέον πράξεων, οι οποίες σήµερα δεν περιγράφονται στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, παρά το γεγονός ότι µε τις πράξεις αυτές συχνά αλλοιώνεται η ψήφος των εκλογέων και µολονότι οι πράξεις αυτές είναι αξιόποινες στο πλαίσιο της εκλογικής νοµοθεσίας. Έτσι αξιόποινη θεωρείται πλέον κατά το άρθρο 165 όχι µόνο η προσφορά ωφεληµάτων σε συγκεκριµένο εκλογέα (παρ. 1) και η αποδοχή τους από τον εκλογέα (παρ. 2), αλλά και πράξεις που απευθύνονται σε αόριστο αριθµό εκλογέων. Ειδικότερα µε την παρ. 3 τιµωρείται όποιος από την προκήρυξη κάποιας από τις εκλογές ή τα δηµοψηφίσµατα και ως το τέλος της ψηφοφορίας υπόσχεται ή κάνει δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό ή για εκτέλεση έργου σε εκλογική περιφέρεια, δήµο, φιλανθρωπικό κατάστηµα, κοινωφελές ίδρυµα ή εκκλησία, ως αντάλλαγµα για να υπερψηφιστεί, καταψηφιστεί ή προτιµηθεί συγκεκριµένος υποψήφιος.


ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΟΙ. 
ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΕ ΕΒΑΛΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΟΥ, ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΣ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΙ. ΣΑΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΕΠΕΙΝΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟΥ ΠΑΣΑ ΤΟ ΣΑΡΆΙ.

ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΡΑ! 
ΜΟΝΟ Ε.ΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ!