Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΤΟΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ



ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αρ. Φύλλου 107     5 Μαΐου 2014

 Άρθρο 141

Εντολή μεταβίβασης

ΠΑΡ.1. Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί με απόφασή της να υποχρεώσει πιστωτικό ίδρυμα στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του προς άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή προς άλλο πρόσωπο. Τα προς μεταβίβαση περιουσιακά στοιχεία προσδιορίζονται στην απόφαση του προηγούμενου εδαφίου και μπορούν να είναι δικαιώματα, απαιτήσεις, υποχρεώσεις ή και συμβατικές σχέσεις.

2. Το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να μεταβιβάσει τα προσδιοριζόμενα στην απόφαση μεταβίβασης περιουσιακά στοιχεία παραχρήμα και σε κάθε περίπτωση προ της έναρξης της επόμενης εργάσιμης ημέρας. Εάν το πιστωτικό ίδρυμα δεν μεταβιβάσει τα προσδιοριζόμενα στην απόφαση μεταβίβασης περιουσιακά στοιχεία εντός των χρονικών ορίων του προηγούμενου εδαφίου, ορίζεται επίτροπος σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 137, ο οποίος μεταβιβάζει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με την απόφαση μεταβίβασης χωρίς τη σύμπραξη του Διοικητικού Συμβουλίου και πριν από την έναρξη της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

3. Το προς η μεταβίβαση πρόσωπο συναινεί με πρότερη έγγραφη δήλωσή του προς την Τράπεζα της Ελλάδος στην προς αυτό μεταβίβαση και στο αντάλλαγμα που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου. Η δήλωση αυτή αποτελεί εκτελεστό τίτλο για την αξίωση του μεταβιβάζοντος πιστωτικού ιδρύματος κατά του προς η μεταβίβαση προσώπου στο καθοριζόμενο αντάλλαγμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί πιστωτικά ιδρύματα ή άλλα πρόσωπα, που κατά την κρίση της και σύμφωνα με τις διαθέσιμες σε αυτήν κατά το χρόνο αυτόν πληροφορίες είναι κατάλληλα για την κτήση των υπό μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, σε άτυπη και εμπιστευτική διαδικασία υποβολής προσφορών για την απόκτησή τους. Τα κληθέντα σε υποβολή προσφορών πιστωτικά ιδρύματα ή άλλα πρόσωπα, καθώς και οι διοικούντες, υπάλληλοι και συνεργάτες τους, τηρούν απόρρητο ως προς την ως άνω διαδικασία και κάθε πληροφορία που απέκτησαν με την ευκαιρία αυτής. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει κατά οποιουδήποτε προσώπου παραβιάζει το απόρρητο του προηγούμενου εδαφίου πρόστιμο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

5. Εάν συντρέχει περίπτωση για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, η μεταβίβαση σημειώνεται ατελώς στα οικεία δημόσια βιβλία και αρχεία με αίτηση του προς η μεταβίβαση προσώπου. Το άρθρο 479 του Αστικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται. Για το κύρος της μεταβίβασης και το αντιτάξιμό της έναντι τρίτων, οι οποίοι είναι υποκείμενα δικαιωμάτων, υποχρεώσεων ή συμβατικών σχέσεων που μεταφέρονται στο προς η μεταβίβαση πιστωτικό ίδρυμα, δεν απαιτείται αναγγελία προς αυτούς ή συναίνεσή τους. Εκκρεμείς δίκες που σχετίζονται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία συνεχίζονται από το προς η μεταβίβαση πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς διακοπή της δίκης και χωρίς να απαιτείται δήλωση για την επανάληψή τους.

7. Αντισυμβαλλόμενοι του πιστωτικού ιδρύματος δικαιούνται να προτείνουν απαίτησή τους κατά του μεταβιβάσαντος πιστωτικού ιδρύματος προς συμψηφισμό κατά απαίτησης που περιήλθε στο προς η μεταβίβαση πρόσωπο κατ’ εφαρμογήν του παρόντος άρθρου, εφόσον οι προϋποθέσεις του συμψηφισμού συνέτρεξαν πριν από το χρόνο μεταβίβασης.

8. Οι αξιώσεις από εμπράγματη ασφάλεια επί περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος άρθρου ασκούνται κατά του προς η μεταβίβαση προσώπου.

16. Σε περίπτωση μεταβίβασης λογαριασμών καταθέσεων στο πλαίσιο μέτρων εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος κατά το παρόν άρθρο, η προθεσμία (οκταήμερη) εμφάνισης επιταγών συρόμενων επί των μεταβιβαζόμενων λογαριασμών, η οποία κατά τη διάταξη του άρθρου 29 του ν. 5960/1933 (Α΄ 401) έληγε κατά ή μετά την ημερομηνία της ανάκλησης άδειας του πιστωτικού ιδρύματος, αρχίζει από την ημερομηνία γνωστοποίησης από το ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα της έναρξης εξυπηρέτησης των μεταβιβαζόμενων λογαριασμών σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες.

 

 


ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΕΚ Π.Ρ.Α.Δ.Ι.Τ 633/ 2017.

ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4261 ΦΕΚ Α107 ΤΟΥ 2014 ΑΡΘΡΟ 140-141.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ  ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΩΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΙΧΝΗ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΠΩΣ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ.

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΫΛΩΝΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΓΥΑΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤτΕ. ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΜΕ ΦΕΚ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΝΟΜΟΥΣ, ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ,  ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΦΕΚ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ. ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΑΣΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΑΡΘΡΟ 144

Αν κάποιος μέτοχος ή πιστωτής πιστωτικού ιδρύματος θεωρήσει ότι, ως συνέπεια της εφαρμογής ενός μέτρου εξυγίανσης από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 139 έως 142, η οικονομική του θέση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με αυτή στην οποία θα βρισκόταν εάν το πιστωτικό ίδρυμα ετίθετο άμεσα σε ειδική εκκαθάριση πριν από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, ο εν λόγω μέτοχος ή πιστωτής δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους τέτοιου που να τον αποκαθιστά στη θέση που θα είχε αν γινόταν απευθείας ειδική εκκαθάριση. Για την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του ιδρύματος πριν από την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν υπήρξε πράγματι χειροτέρευση θέσης, λαμβάνονται υπόψη η έκθεση ή οι εκθέσεις αποτίμησης της παραγράφου 4 του άρθρου 141 και αφαιρείται κάθε ποσό κρατικής ενίσχυσης ή ενίσχυσης από κεντρική τράπεζα που τυχόν έχει λάβει το πιστωτικό ίδρυμα.

 

ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.




ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ








 

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΙΦΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

https://erifylh.blogspot.com 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/erifylh.blogspot/

TWITTER: https://twitter.com/ErifylhBlogspot

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/erifylh_blog/

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚΣ:

https://e-sykissamou.blogspot.com

https://toploiotonfaiakon.blogspot.com