Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ Α.Ε.Ι. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.



ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΦΕΚ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΚ.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΜΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ, ΑΛΛΑ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΧΡΕΙΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. 

ΚΑΘΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. 

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΟΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΙΛΑΜΕ; ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ; 

ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΛΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑΖΟΥΝ;

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΦΑΝΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙ Ο ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ. ΚΑΙ Ο ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΩΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΩ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΟΙΤΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΧΗΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΩΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Ο ΕΛΛΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΛΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ. ΠΟΤΕ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΝΕ ΑΤΑΚΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟ, ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΥΖΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΕΙ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΜΑΣ.

ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΑΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΣΥΛΟ. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; OI ΥΠΟΥΡΓΟΙ; ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ; TΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. ΤΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΑΣΥΛΙΕΣ; TI ΑΝΗΘΙΚΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΣΥΛΙΑ ΩΣ ΕΞΟΥΣΙΑ! 

ΑΣΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΔΙΚΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΥΛΙΕΣ. ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΟΥ, ΟΛΟΙ. ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΩΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. ΔΙΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣ ΩΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΣΟΥ, ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ; 

ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΡΘΡΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

΄ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.

 Άρθρο 8 Σχέδιο ασφάλειας και προστασίας των Α.Ε.Ι.

 Τα Α.Ε.Ι. εφαρμόζουν τεχνικά ή μη μέτρα για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των χώρων τους, καθώς και την προστασία της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους, του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, των φοιτητών και τρίτων φυσικών προσώπων – επισκεπτών των Α.Ε.Ι..

 Κάθε Α.Ε.Ι., με κριτήριο το μέγεθός του, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας του, μπορεί να τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφαλείας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του. Τα εν λόγω συστήματα δεν καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή τους χώρους εργασίας των μελών Δ.Ε.Π.. Ως τέτοια συστήματα λογίζονται:

 α) μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σύμφωνα με το π.δ. 75/2020 (Α΄ 173) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι. με σκοπό την αποτροπή και καταστολή των αξιόποινων πράξεων που προβλέπονται στις περ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3917/2011 (Α΄ 22), 

β) ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στην είσοδο κτιρίων ή επιμέρους εσωτερικών χώρων των Α.Ε.Ι., 

γ) μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός και 

δ) αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης. Πέραν των τεχνικών ή τεχνολογικών μέτρων ασφαλείας της παρούσας, κάθε Α.Ε.Ι. δύναται να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας, όπως η  εφαρμογή φωτισμού ασφαλείας σε εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι., καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.

Σε κάθε Α.Ε.Ι. εγκαθίσταται «Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός του Α.Ε.Ι..

 Με απόφαση της Συγκλήτου κάθε Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφαλείας και Προστασίας του άρθρου 12, καταρτίζεται σχέδιο ασφαλείας και προστασίας του Α.Ε.Ι., στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα τεχνικά και μη μέτρα ασφαλείας του Α.Ε.Ι. για την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, καθώς και οι χώροι εφαρμογής αυτών. Το σχέδιο ασφαλείας και προστασίας επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε Α.Ε.Ι.. Η απόφαση κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τηρείται στο αρχείο του Α.Ε.Ι. υπό την ευθύνη του Πρύτανη ή του αρμόδιου Αντιπρύτανη και εξαιρείται της υποχρέωσης δημοσίευσής της, με την επιφύλαξη του π.δ. 75/2020 για τη διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων επιτήρησης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι..

Κατά τη διαμόρφωση και υλοποίηση του παρόντος διασφαλίζεται η τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων 679/2016, της Οδηγίας 680/2016 και του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Άρθρο 9 Άσκηση αρμοδιοτήτων επί θεμάτων ασφάλειας και προστασίας Ο πρύτανης είναι αρμόδιος για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του: 

α) προεδρεύει της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. του άρθρου 12, 

β) εγκρίνει τον Κανονισμό Ελεγχόμενης Πρόσβασης του άρθρου 13, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι., 

γ) αποφασίζει τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., 

δ) εποπτεύει τη λειτουργία της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. του άρθρου 10, 

ε) συνεργάζεται με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων του Α.Ε.Ι.. Με απόφασή του πρύτανη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου, δύναται να ανατίθεται ο τομέας ευθύνης της ασφάλειας και προστασίας και να μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της παρ. 1 σε έναν από τους αντιπρυτάνεις του Α.Ε.Ι..

 Άρθρο 10

 Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας Σε κάθε Α.Ε.Ι.

 συστήνεται αυτοτελής οργανική δομή με τίτλο «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται απευθείας στον πρύτανη του Α.Ε.Ι.. Το επίπεδο λειτουργίας, η δομή και η διάρθρωση της μονάδας καθορίζονται με τον  Οργανισμό του Α.Ε.Ι.. Η μονάδα έχει ως αντικείμενο την οργάνωση, εφαρμογή και παρακολούθηση  της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του Α.Ε.Ι., με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης άσκησης των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., καθώς και την υποστήριξη της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της. 

Ειδικότερα, αντικείμενο της μονάδας είναι: 

α) η εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., 

β) η φύλαξη των υποδομών και εγκαταστάσεων του Α.Ε.Ι.,

γ) η εφαρμογή, παρακολούθηση και υποστήριξη του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, 

δ) ο σχεδιασμός δράσεων και η υποβολή εισηγήσεων προς την Επιτροπή του άρθρου 12 για την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., 

ε)  η ενίσχυση της προστασίας του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, φοιτητών και τρίτων φυσικών προσώπων κατά τον χρόνο που βρίσκονται εντός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Α.Ε.Ι., 

στ) η εφαρμογή και η υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων, 

ζ) η υποστήριξη του πρύτανη ή του αρμόδιου αντιπρύτανη του Α.Ε.Ι. σε θέματα ασφάλειας και προστασίας, καθώς και της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της,

η) ο σχεδιασμός προγραμμάτων, δράσεων, σεμιναρίων, ενημερωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεων και άλλων συναφών δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου τομέα ή κοινωνικούς φορείς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών για την προληπτική αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και για την αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής προστασίας, 

θ) η τήρηση μητρώου όλων των μέσων, ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνολογικού εξοπλισμού ασφαλείας που εγκαθίστανται στους χώρους του Α.Ε.Ι. και η εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστροφών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Η μονάδα στελεχώνεται από τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. και προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αν το τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί για τη στελέχωση της μονάδας. Το πρόσθετο προσωπικό επιλέγεται  σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 64 του ν. 4485/2017 (Α΄114) και η μισθοδοσία του καλύπτεται από ίδιους πόρους του Α.Ε.Ι. και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι..

 Άρθρο 11 

Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. 

Σε κάθε Α.Ε.Ι. συστήνεται Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας (Ε.Α.Π.) του Α.Ε.Ι. με διετή θητεία. Σκοπός της επιτροπής είναι η εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., η υποβολή εισηγήσεων στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και προστασίας που ισχύουν εντός των χώρων του Α.Ε.Ι., αλλά και περιμετρικά αυτών, καθώς και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών, καθώς και προστασίας των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. από κάθε είδους κινδύνους. 

Η Ε.Α.Π. συγκροτείται με απόφαση της συγκλήτου του Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του πρυτανικού συμβουλίου και κοινοποιείται  στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου εξαιρείται της υποχρεωτικής δημοσίευσης στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και τηρείται στο αρχείο του Α.Ε.Ι. υπό την ευθύνη του Πρύτανη ή του αρμόδιου Αντιπρύτανη. 

Η Ε.Α.Π. αποτελείται από: 

α) τον πρύτανη ή τον αρμόδιο ανά περίπτωση αντιπρύτανη για θέματα ασφάλειας και προστασίας, ως πρόεδρο,  

β) πέντε (5) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), τα οποία προέρχονται, κατά το δυνατόν, από διαφορετικές σχολές του Α.Ε.Ι., 

γ) τον προϊστάμενο της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας, 

δ) τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Α.Ε.Ι., Ο τεχνικός ασφαλείας του Α.Ε.Ι. συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Α.Ε.Ι. χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) του Α.Ε.Ι., ο οποίος υποδεικνύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να καλείται στις συνεδριάσεις και να συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου. 

Η Ε.Α.Π. για την επίτευξη του σκοπού της παρ. 1, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 

α) καταρτίζει και υποβάλει προς τη σύγκλητο του Α.Ε.Ι. σχέδιο ασφαλείας και προστασίας του Α.Ε.Ι., στο οποίο περιλαμβάνονται τα προτεινόμενα τεχνικά και μη μέτρα ασφαλείας στους χώρους του ιδρύματος με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας των υποδομών του Α.Ε.Ι. και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτών, καθώς και εισηγήσεις για τη βελτίωση αυτού, 

β) εισηγείται προς τη σύγκλητο την προμήθεια ειδών ή παροχή υπηρεσιών μέσω των οποίων επιτυγχάνονται η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας του Α.Ε.Ι. και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του σχεδίου της περ. α΄,

 γ) σχεδιάζει την υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων, σεμιναρίων, ενημερωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεων και άλλων συναφών δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου τομέα  ή κοινωνικούς φορείς με σκοπό την ευαισθητοποίηση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών για την προληπτική αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς εντός των Α.Ε.Ι., όπως της άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας, της χρήσης ναρκωτικών, της ένταξης σε εγκληματικές ομάδες, της ρατσιστικής βίας και της φθοράς της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Α.Ε.Ι.,        

δ) καταρτίζει ετήσιο πλάνο μέτρων προστασίας για τη φύλαξη των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Α.Ε.Ι., με έμφαση στα κτίρια του Α.Ε.Ι. και τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα και σε αυτούς που χρήζουν ειδικής μέριμνας ή προστασίας, το οποίο υποβάλλει προς έγκριση στη σύγκλητο του Α.Ε.Ι., 

ε) συστήνει και συγκροτεί ειδικές ομάδες που υποστηρίζουν το έργο της Ε.Α.Π. για την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της, όπως ομάδα διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών και ομάδα πυροπροστασίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα ή τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 

στ) καταρτίζει εσωτερικό κανονισμό για τη διαχείριση φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπογενών καταστροφών και υποβάλλει αυτόν προς έγκριση στη σύγκλητο του Α.Ε.Ι., 

ζ) ορίζει τεχνικό ασφάλειας, σύμφωνα με τον Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010, Α΄ 84), 

η) επιμελείται της σύνταξης και εκπόνησης μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας και εγκατάστασης-τοποθέτησης των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που απαιτούνται, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα ή τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 

θ) καταρτίζει σχέδιο του κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης σύμφωνα με το άρθρο 13, 

ι) εισηγείται την πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, εφόσον το προσωπικό αντίστοιχης κατηγορίας/ειδικότητας που υφίσταται δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του Α.Ε.Ι.,

ια) σχεδιάζει και οργανώνει τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας, 

ιβ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που καθορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι.. Η Ε.Α.Π.Π. συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας, εκπρόσωποι των οποίων μπορούν να καλούνται για να εκφράσουν τις απόψεις τους στις συνεδριάσεις της επιτροπής. 

Άρθρο 12 

Κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης Α.Ε.Ι. 

Σε κάθε Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης και οι πανεπιστημιουπόλεις (campus) των Α.Ε.Ι. περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας κατά παρέκκλιση κάθε άλλη ειδικής ή γενικής διάταξης. Το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εφαρμόζεται κατά την είσοδο σε πανεπιστημιουπόλεις ή λοιπούς εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι.. Εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης  στους εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι., με αιτιολογημένη απόφαση της συγκλήτου του Α.Ε.Ι., το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εφαρμόζεται υποχρεωτικά στους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι., όπως κτίρια και υποδομές. 

Με απόφαση του πρύτανη του Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφαλείας και Προστασίας, εγκρίνεται ο κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης του οικείου Α.Ε.Ι. και τίθεται σε λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης. Στον κανονισμό καθορίζονται κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:  

α) οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του Α.Ε.Ι., οι οποίοι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, του σκοπού χρήσης τους ή των δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε αυτούς, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις, 

β) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης του Α.Ε.Ι., όπως τα μέλη Δ.Ε.Π., Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό, 

γ) η καταγραφή των εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων του Α.Ε.Ι. στους οποίους έχουν δικαίωμα ελεγχόμενης πρόσβασης τρίτα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Α.Ε.Ι., 

δ) κάθε είδους θέματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ελέγχου πρόσβασης προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων κατά την είσοδο σε κτίρια και λοιπές κρίσιμες υποδομές των Α.Ε.Ι., 

ε) τις μεθόδους ελέγχου ταυτοπροσωπίας φυσικών προσώπων για την είσοδό τους σε χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης και καταγραφής των προσωπικών στοιχείων τρίτων φυσικών προσώπων, 

στ) τη διαβάθμιση του επιπέδου ελέγχου ασφαλείας για την πρόσβαση σε χώρους που κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία του Α.Ε.Ι., όπως τα κτίρια διοίκησης, του Ε.Λ.Κ.Ε. ή εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό.


Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΟΥ

ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ



ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ 

ΘΑ ΕΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΝΑ

ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ



ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΑΞΙΑΚΟ
 

 ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ
 
 
ΟΙ 12 ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 
 



ΟΙ 18 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 

 
 ΟΙ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 



 


ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ







 

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΙΦΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

https://erifylh.blogspot.com 

E-MAIL: erifylh.blog@gmail.com 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/erifylh.blogspot/

TWITTER: https://twitter.com/ErifylhBlogspot

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/erifylh_blog/


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚΣ:

https://e-sykissamou.blogspot.com

https://toploiotonfaiakon.blogspot.com