Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μεσότητα της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κρίση εν αναμονή σημαντικών γεγονότων.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος για την αύξηση διαθέσιμων κάποιων στοχευμένων τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και κρατών. Αυτό συμβαίνει και λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, χωρίς όμως να κόβεται εκ νέου δανεικό χρήμα με τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή μέσω ρευστοποίησης κρατικών ομολόγων. Ο πληθωρισμός σε μια ήδη αναιμική παγκόσμια οικονομία ανεβαίνει λόγω της αυξημένης ρευστότητας. Και ρευστότητα θα πούμε την ταχύτητα μετακίνησης και συναλλαγών του χρήματος, και όχι το ταμειακό διαθέσιμο. Στην ουσία εμείς εδώ για τις ανάγκες του άρθρου θα χρησιμοποιήσουμε νέα ερμηνεία στον οικονομικό όρο ρευστότητα.


Με ένα δείγμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν σε ένα σώμα κυκλοφορεί η αναγκαία ποσότητα π.χ. 7 λίτρων αίμα, ίσως θα μπορούσε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα συντήρησης. Όμως με μια ποσότητα 5 λίτρων και με μια αυξημένη πίεση ή και με πιο γρήγορους παλμούς της καρδιάς ίσως να είχαμε ίδιο επακόλουθο συντήρησης ενός αναιμικού σώματος, που όμως κάποια στιγμή πέφτει, πόσο μάλλον αν συνεχίσει η αναιμία του να αυξάνεται. Με άλλα λόγια, η ρευστότητα μπορεί να αυξάνει με την ίδια ή και μειωμένη ποσότητα αίματος αλλά με μια πιο γρήγορη ροή. Τι συμβαίνει όταν ένα αναιμικό σώμα δίνει το αίμα σε ένα σώμα με υψηλό αιματοκρίτη;

(Ένας δημοφιλής τρόπος τελευταία για την αύξηση της ρευστότητας είναι τα επιδόματα των κρατών προς τους πολίτες. Από τη μια μεριά υπερφορολόγηση και από την άλλη επιδόματα…)





ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Στην παρούσα κατάσταση έχουμε μια εκτός λογικής άνοδο του πληθωρισμού, η οποία γεννιέται μέσω χειραγώγησης και δημιουργίας παγκόσμιων γεγονότων. Σημαντικός παράγοντας χειραγώγησης είναι οι οικονομικές ειδήσεις που διαμορφώνουν το οικονομικό περιβάλλον. Όταν μιλάμε λοιπόν συνεχώς για αρνητικά γεγονότα, αυτό και μόνον επηρεάζει τον πληθωρισμό ανεβάζοντας τις τιμές πριν καν εμφανιστούν ελλείψεις στην πραγματική οικονομία.

Η άλλη μέθοδος ελέγχου του πληθωρισμού είναι μέσω της χειραγώγησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ
FED ήδη έχει αυξήσει τα επιτόκια μετά την κρίση του κορονοϊού και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στο 1,75 προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, αυτή διαθέτει και ευελιξία νομισματική ως θεματοφύλακας παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, κάτι που κάνει τις ΗΠΑ ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή λόγω ασφάλειας για την απόθεση χρήματος, και καταθέσεων αλλά και επενδύσεων. Έτσι δημιουργείται μια ροή χρήματος και αποθέματος οικονομικής ισχύος προς τις ΗΠΑ και μια αποδυνάμωση στις άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.


ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Αν σε αυτές τις χώρες συνυπολογίσουμε ότι είναι αρκετά κοντά και άμεσα επηρεαζόμενες από γεγονότα, συμπεραίνουμε το βαρύ επενδυτικό κλίμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έτσι το ευρώ στην παρούσα φάση βρίσκεται με απώλειες άνω του 25% σε σχέση με το δολάριο και με έναν πληθωρισμό άνω του 10% που σπρώχνει οικονομική δύναμη και ρευστότητα χρήματος προς τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ πλέον λόγω υψηλών επιτοκίων και ισχύος νομίσματος είναι μια ακριβή αγορά πιστώσεων, αλλά και μια συμφέρουσα αγορά κατάθεσης και εναπόθεσης. Βλέπουμε, λοιπόν, μια αυξημένη ροή προς τις ΗΠΑ που προκύπτει από την αιμορραγούσα ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία ο "αιματοκρίτης χρήματος" πέφτει συνεχώς. Παράλληλα γεννάται το ερώτημα αν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κρατήσει με κάποια αιτιολογία την υπεραπόθεση αξιών που λαμβάνει. Αλλιώς έχουμε ξανά μια οικονομική φούσκα, όπως το 1929.

Για να συμβεί η ισορροπία ξανά πρέπει να συμβούν γεγονότα, δηλαδή δάνεια. Αυτό διότι αν αυξηθεί αρκετά η έντοκη κατάθεση και επένδυση στις ΗΠΑ χωρίς τη δανειακή ζήτηση από τις αιμορραγούσες οικονομίες προς εξυπηρέτηση της ρευστότητας τους, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να πληρώσουν τόκους στους καταθέτες τους. Αν δεν υπάρξει νέα υποχρέωση χρέους προς τις ΗΠΑ από την Ευρώπη, η μία δύναμη θα σκάσει από το φούσκωμα και η άλλη από την πείνα. Τότε τα γεγονότα γίνονται επικίνδυνα και πολεμικά. Και τότε μόνο μια μεγάλη καταστροφή θα σώσει ξανά το καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται παγκοσμίως.





ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΣΟΤΗΤΑ

Το οικονομικό σύστημα έχει βραχυκυκλώσει. Είναι ήδη στον αυτόματο πιλότο. Έχει κατασκευαστεί ως ένα αληθινό πλάσμα που έχει ένστικτο αυτοσυντήρησης και πλέον τρώει τους ανθρώπους για να ζήσει. Η οικονομία έχει ανάγκη για τη σωστή λειτουργία της τον ορισμό της μεσότητας. Γιατί κάθε μέγεθος, κάθε μέτρηση, κάθε απαίτηση, κάθε παράμετρος, κάθε συντελεστής που μετακινείται από τη μεσότητα του επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας φέρνοντας αναταραχή και ζημιά. Για την επίτευξη αυτής της μεσότητας έχουν προμηθευτεί από τους πολίτες των κρατών τους, και οι κυβερνήσεις και οι τραπεζικοί μηχανισμοί, κάθε εργαλείο που ζητήθηκε. Όμως δεν είναι ικανοί να δαμάσουν το κτήνος.

Τώρα είναι η ώρα οι ίδιοι οι πολίτες να δαμάσουν το κτήνος που οι ίδιοι τάισαν και ανέθρεψαν. Είναι αναγκαιότητα οι ίδιοι οι πολίτες να αναγνωρίσουν τη μεσότητα που πρέπει να διέπει και τα οικονομικά τους και τα οικονομικά του κράτους τους, αλλά ιδιαίτερα να εντοπίσουν συλλογικά τη μεσότητα στις κοινωνικές αλλά και ιδιαίτερες τους λειτουργίες. Η μεσότητα αυτή θα επιτευχθεί μονάχα μέσω ενός αξιακού συστήματος. Και ενώ όλοι ακούμε για τη σύσταση κρατών και αξιών των συνταγμάτων τους, ποτέ δεν είδαμε τις αξίες αυτές γραμμένες και εφαρμόσιμες σε κανένα κοινωνικό σύστημα.


Μόνον η Ελλήνων Συνέλευσις έχει καταθέσεις επίσημα στην ιδρυτική της διακήρυξη ένα αξιακό σύστημα το οποίο δεν χρειάζεται καμία παραγωγή άδικου προκειμένου να συντηρηθεί. Αντιθέτως κάθε παραγωγή άδικου σκοτώνει το αξιακό αυτό. Με την εγκαθίδρυση του θα γίνει απαιτητή πλέον η λειτουργία όλων, μηχανισμών και οντοτήτων εντός αυτού του αξιακού συστήματος. 

Τότε μόνο θα εφαρμοστεί η μεσότητα του οικονομικού συστήματος που θα προσφέρει ευμάρεια και ακμή στις πολιτείες των ανθρώπων και την αφθονία που χρειάζεται για την ορθή διαχείριση, προκειμένου να υπάρχει στα χέρια των πολιτών και να μην κλέβεται από υποχθόνιους μηχανισμούς.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΕΡΙΦΥΛΗ



 Αν θέλεις να μάθεις με αποδείξεις πως η Ελλάδα μπορεί να περάσει στα χέρια των Ελλήνων πάτησε εδώ!


 Οραματιζόμαστε την τέλεια λειτουργεία της Κοινωνίας μας… δες εδώ!



   Αποδείξεις πραγματικών γεγονότων που σου κρύβουν… δες εδώ!