Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

TΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ


Προβλέπεται αύξηση των ελαιώνων κατά 1,7 εκ. στρ. και της παραγωγής κατά 500 χιλ. τόνους την επόμενη 10ετία.

Αύξηση των ελαιώνων κατά 170.000 επιπλέον εκτάρια (1,7 εκ. στρ) και της παραγωγής ελαιολάδου κατά 500 χιλ. τόνους στις χώρες της ΕΕ κατά την επόμενη 10ετία προβλέπει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Και η αύξηση αυτή της παραγωγής, το κύριο μέρος της οποίας θα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, θα καταστεί δυνατή χάρη στην αύξηση και βελτίωση των συστημάτων άρδευσης που ήδη πραγματοποιούνται στις κύριες χώρες παραγωγής αλλά και στην εφαρμογή νέων μέσων και μορφών καλλιέργειας

Σύμφωνα με την έκθεση το  70% των ελαιοκομικών εκτάσεων στην Ισπανία θα καταστεί αρδευόμενο, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 22% και στην Πορτογαλία το 8%.  Για την Ελλάδα δεν αναφέρεται ποσοστό αύξησης στην έκθεση, είναι όμως γνωστό ότι οι αρδευόμενοι ελαιώνες ήδη πρέπει να κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 40%.

Η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων εκτιμάται ότι θα επιτρέψει ιδίως στην Ισπανία και Πορτογαλία την προώθηση των νέων υπερεντατικών και εντατικών σχημάτων Ελαιώνων, τα οποία ήδη αναπτύσσονται στις χώρες αυτές, αλλά και την εισαγωγή νέων ποικιλιών ελιάς που θα είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες ή έντομα.

Παράλληλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά μια πολύ σημαντική ώθηση για τη βιολογική παραγωγή αφού θα έχει σημαντική υποστήριξη τόσο από τις κρατικές διοικήσεις όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά βέβαια, κατά την άποψη μας, δεν φαίνεται να ευνοούν την επίτευξη των στόχων «Από το χωράφι στο τραπέζι» και « Βιοποικιλότητα» που έχουν τεθεί στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι πλήρως μηχανοποιημένοι υπερεντατικοί και εντατικοί ελαιώνες απαιτούν πολλαπλάσια κατανάλωση λιπασμάτων, φαρμάκων και ενέργειας! Έτσι, επαυξάνονται οι προβληματισμοί για την επιτυχία των στρατηγικών στόχων της ΕΕ με την νέα ΚΑΠ, αφού σε διαφορά Κράτη όπως η Ελλάδα, οι ωφελιμότεροι περιβαλλοντικά και οικολογικά παραδοσιακοί ελαιώνες τίθενται στην ίδια ή και κατώτερη μοίρα με τις ασκεπείς εκτάσεις και τους βοσκότοπους!

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΓΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ, ΕΝΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ; Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ. Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΗΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΟΜΗΘΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ:

 5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.

5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς .

5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.

5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.

5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,

5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.

5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.

5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.

5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.

5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.

5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.

5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.

5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.

5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.

5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.

5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.

5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.






ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ -
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ



Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ






ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ